Itselläni on tuoremehupuristin, mutta luennoitsijalla ( Petra Sippola) on pääosin käytössä tuoremehukone.
Oman koneeni plussa on, että se puristaa mm. venänoraan paremmin kuin tuoremehukone. Mutta Petran kone oli kyllä huomattavasti vaivattoman oloinen käyttää.
Se ei vaatinut erillistä vihannesten / hedelmien pilkkomista. Oman koneeni syöttöaukko on niin pieni, että vaatii valmistelua enemmän, koska joudun pilkkomaan ainesosat.
Kaikki muut vihannekset, juurekset ja hedelmät saa laittaa koneeseen kuorimatta PAITSI sitrushedelmät tulee kuoria.
Esim. omenassa on hän mukaansa suurin vitamiini määrä kuoren ja "lihan" välissä. Tämän vuoksi näitä ei kannata kuoria, pestä silti kannattaa.
Tuoremehuista saa elimistö kaikkein parhaimmassa muodossa vitamiineja ja hivenaineita.
Olen itse pohtinut, että mikä ihme mehusta sitten tekee parempaa kuin smoothiesta?
Noh. Tähän tuli vastauksia.
Eli mehuissa elimistön tarvitsemat vitamiinit, hivenaineet, kuidut, entsyymit ovat parhaassa mahdollisessa muodossa. Elimistö ottaa näistä hyödyn jo puolen tunnin sisällä mehun juonnista.
Mehu omassa muodossaan menee suoraan läpi, eikä jää odottamaan omaa sulamisvuoroaan.
Jos oikein muistan niin ohutsuolessa tapahtuu tärkein ravintoaineiden imeytyminen ja koska mehu on kevyessä muodossa se ohittaa muuta sulamista odottavat, suustamme nauttivat aineet:
Koska itselläni on näkömuisti:
kuva täältä |
kun kannu on kiviä täynnä ja sinne kaataa vettä, tämä kannu kuvaa suolen tilannetta.
Eli muu ruoka(kivet) matelee, jonossa, odottaen sulamista.
Ja vesi (mehu) hulahtaa jonon ohi kivien välistä ja näin ollen pääsee nopeasti eteenpäin ja menee kivien läpi humahtamalla (= mehu menee vauhdilla suolessa eteenpäin, läpi pureskeltavien / isojen kokkareiden ohi),
kaikki ravintoaineet tallessa elimistöön.
Tuoremehun säilyvyys on 15 minuuttia ja tämän vuoksi se täytyy nauttia heti tekemisen jälkeen. Sillä mitä nopeammin mehun juo, sitä enemmän keho saa tarvittavia aineita. Mm. erittäin hyödylliset entsyymit tuhoutuvat ensimmäisten joukossa. Tämän vuoksi joutuisa eteneminen on plussa ravintoaineiden optimaaliselle imeytymiselle.
Smoothie saa myös oman arvonsa, sillä siihen voi laittaa helpommin proteiinin lähteitä esim. jogurttia/rahkaa. Petra Sippolan mukaan kannattaa laittaa myös marjat mieluiten smoothien sekaan kuin mehuun. Tämä johtuu siitä, että marjoissa on pieniä siemeniä ja ne sisältävät arvokkaita öljyjä ja tämä tekee smoothiemuodon marjoissa paremmaksi. Keho saa jälleen mahdollisimman paljon tarvittavaa rakennusainetta, jota solut tarvitsevat uudistuakseen.
No entäs kuidut? Tämä oli ainakin oma mielessä ollut kysymys kun puhutaan mehuista.
Tuoremehussa on kolme kerrosta alin, kirkas kerros joka sisältää eniten näitä keholle tärkeitä ainesosia vitamiit jne. ; keskimmäinen " välikerros" ; päällimäinen kuitu(vaahto)kerros.
Mehussa on siis mukana kuitua, (tuoremehupuristinta käyttäessä hiukan enemmän) mutta kuitu on pikkiriikkisessä muodossa, joten elimistön ei tarvitse tehdä työtä sitä liikuttaakseen. Ylijäämä kuidun voi käyttää esim. lihapulliin, sämpylöihin yms.
Kuulostaa maalisjärkevältä, vai mitä?
Kaivoin mehupuristimeni kaapista ja teimme esikoisen (6v) kanssa hänelle omena/porkkana mehun ja itselleni puristimme pinaattia, selleriä, omenaa ja porkkanaa.
Hyvää oli!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
kiitos, ilahdutit kommentillasi ♥